Etiket arşivi: mustafa kemal atatürk

Anıtkabir, Bir Yapının Hikayesi

Bilindiği üzere Atatürk’ün ölümünün ardından naaşı geçici olarak Ankara Etnografya Müzesi’nde bir mezar yerine defnedilmişti. Ülkemizin kurtarıcısı Ulu Önder Atatürk’e bir anıt mezar yapılması elzemdi. Bu mezar yerinin belirlenmesi için meclis tarafından bir komisyon kurulmuş ve şehrin çeşitli bölgelerinin incelenmesine başlanmış. Anıt mezar için uygun görülen yer, bir zamanlar rasat …

Devamını okuyun »

Atam, bizi affet!

Atam, Çocukların olarak mirasına sahip çıkamadık. Sen bizi her zaman asil, şerefli, bağımsızlığına düşkün bir millet olarak lanse ettin. Daha çok çalışmamızı söyledin fakat biz, sen ve silah arkadaşların gibi sırtımızda dar ağacıyla canımızı hiçe sayarak mücadele veremedik. Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğimize and içtik ama bu sözümüzü tutamadık. …

Devamını okuyun »

Cumhuriyet ilân edildiği zaman memleket ne hâlde bulunuyordu?

Hasan Rıza Soyak anlatıyor: “Cumhuriyet ilân edildiği zaman memleket ne hâlde bulunuyordu?” Türk milleti; yurtsever, fakat dar görüşlü liderler tarafından sürüklendiği birinci cihan harbinde ve eşsiz önderi ile giriştiği ölüm kalım savaşında, sayısı milyonları aşan evladını toprağa vermişti. Üstelik İstiklâl Savaşı’nda, mağlup ettigi istilacı ordu, başta İzmir olmak üzere memleketin …

Devamını okuyun »

Tarihimizin En Üzücü Zaferidir Çanakkale Savaşı

Tarihimizin en üzücü zaferidir Çanakkale Savaşı. Bin bir türlü sıkıntılar içerisindeki bir milletin çağın en güçlü devlet ve silahlarına topyekun dayanmasının gerçek bir destanıdır. Bu destanın her satırında insanlık gururu vardır. Bu onur ve gurur düşmana sadece silahlı mücadelede değil, verdiği insanlık dersi yaşayışıyla baş eğdiren aziz Mehmetçiklerimizindir. 19 Şubat …

Devamını okuyun »

12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü

12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü Ve Mehmet Âkif Ersoy’u Anma Günü etkinlikleri kapsamında, Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki yeğenim Beray’ın yazdığı kompozisyon Ayancık ilçesi ortaokulları arasındaki yarışmada 1. olmuş. Ben de o kompozisyonu buraya ekleyerek ölümsüzleştirmek istedim. İyi okumalar. Türk milleti çok büyük acılar çekmiş, büyük savaşlarda yorgun düşmüş, …

Devamını okuyun »

9 Eylül 1922 – Var Olasın İzmir

“Kocatepe’nin etekleri asker kaynıyor, hareketliliği emirlerin fısıltısı atların hırıltısı ele veriyordu. 50 kilometre yol yürümüş binlerce asker, kısa bir dinlenmeden sonra taaruz emri için tetikte bekliyordu. Fevzi Paşa sessizce Kur’an okuyordu. Gazi saatine baktı, “Vakit tamam!” dedi, “İnşallah zafer bizimdir. Hayırlı olsun…”

Devamını okuyun »

30 Ağustos Ne Demek?

4 Eylül 1919 ve 30 Ağustos 1922! Birincisi özgür ve bağımsız yaşamak isteyen bir ulusun bunu ancak gerçek demokrasi düzeniyle sağlayabileceğini ilan eden ve yabancı sömürgeci devletlerle işbirliği içindeki Osmanlı Saltanat Hükümeti’ne ulusal savaşımın meşruluğunu kabul ettiren, yabancıların güdümüne sığınma gibi onursuz ve yenilmeci tutumu bir daha dile gelmeyecek biçimde …

Devamını okuyun »

Mustafa Kemal Atatürk – Nutuk

Nutuk’u okuyup bitireli iki üç gün geçti. Atatürk’ü daha iyi tanıyıp anladığımı düşünüyorum. Kitabı bitirdikten sonra bir şeyler yazmak istedim. Atatürk’ten öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum. Üstelik Atatürk’ü sevenin de sevmeyenin de kendine göre nedenleri olduğunu görebiliyorum. Fakat Atatürk’ten öğreneceklerimiz konusunda sevginin bir ön koşul olmadığını söyleyebilirim. Bunun nedeni çok …

Devamını okuyun »