Bugün 1 Eylül. Türkiye ve yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için Barış Günü. Bizim dışımızda kalan tüm ülkeler ise Barış Günü’nü 21 Eylül’de şenliklerle adeta bir Anneler Günü, Sevgililer Günü edasında kutluyor. Belki de biz henüz o kadar “barış”a ulaşamadığımız için 1939’da 2. Dünya Savaşı’nı başlatan Hitler’in Polonya’yı işgal tarihini kutluyoruz.
Birleşmiş Milletler ise “Uluslararası Barış Günü”nü 21 Eylül olarak ilan etmiş. Peki biz neden 21 Eylül değil de, 1 Eylül’de kutluyoruz?
BM, 30 Kasım 1981’de, her yıl genel kurul toplantılarının başlangıç günü olan Eylül’ün üçüncü salı gününü “Üye ülkelerin bu tarihte barış etkinlikleriyle barışı teşvik etmesi ve dünyada barış ortamını geliştirmesi” amacıyla “Uluslararası Barış Günü” olarak ilan etmiş. Ancak 7 Eylül 2001’deki BM toplantısında Barış Günü için tarihi 21 Eylül olarak değiştirilmiş. Tarih değiştirilmesindeki amaç ise “Savaşsız bir gün” adı altında, özellikle çatışma olan bölgelerde bir günlük ateşkes ilan edilmesini teşvik etmek ve bu şekilde de kalıcı barışın sağlanabileceğini göstermek. Neden 21 Eylül sorusunun cevabı ise, İngiliz film yapımcısı Jeremy Gilley’in 1999’da başlattığı “Hiç olmazsa tüm dünyada bir günlük barış olsun” fikriyle ortaya attığı “Peace One Day” kampanyadan geliyor. Gilley, bu kampanyayı tüm dünyada çatışmaların bir gün süreyle durmasını ve çocukların o gün savaşlarda ölmemesi ve sakat kalmaması için başlatmış.
Gilley, bu kampanya için savaşan ülkelerin liderleri de dahil, tüm dünya liderlerine mektuplar yazmış, yüz yüze görüşmeler yapmış. Kampanya zamanla tüm dünyada ses getirmeye başlamış ve destek görmüş. Ardından bu fikri BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a da açıklayıp, onu da ikna etmeyi başarmış. Ve BM 2001’de aldığı kararla 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak ilan etmiş.
Kofi Annan’ın 2005 yılındaki “Dünya Barış Günü” ile ilgili açıklaması
Türkiye ve yavru vatan Kıbrıs’ta 1 Eylül’de kutlanan “Dünya Barış Günü” ise insanlık tarihinin en kanlı savaşı olan 2. Dünya Savaşı’nın unutulmaması için BM’nin dünyanın her yerinde 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamasını istemesi. Ancak daha sonra BM’nin tarihi değiştirmesine rağmen bizim hâlâ 1 Eylül’de kutluyor olmamız da ilginç.